Muziek is niet gebonden aan leeftijd. Mijn werkwijze ook niet. Daarom zijn alle leeftijden welkom bij mij. Met onderstaande problematieken heb ik de meeste werkervaring en voel ik de meeste affiniteit. Daarom richt ik mij hierop. Ik vind het leuk om te kijken wat iemand nodig heeft en pas mijn aanbod hierop aan.
Het luisteren van muziek is altijd mogelijk, ook wanneer iemand in bed ligt of in een rolstoel zit.
Alzheimer of dementie
Het muzikale geheugen is een bijzonder gebied in de hersenen. Bij mensen met dementie of Alzheimer blijft het vaak tot in het laatste stadium intact.
Door persoonlijke muziek uit iemands jonge jaren te luisteren kunnen herinneringen geactiveerd worden. Er wordt gepraat en meegezongen, er ontstaat contact en plezier. Beweging wordt geactiveerd omdat iemand misschien wil dansen. Dit kan zichtbaar zijn in een hand of voet die mee tikt op de muziek. Het zit hem vaak in de kleine dingen. Een glimlach. Een oogopslag. Even geen mist. Het gezonde 'ik' verschijnt. Veel mensen met dementie ervaren gevoelens van angst, onveiligheid en onrust. Het luisteren van de favoriete muziek kan een gevoel van veiligheid, vertrouwen en rust geven. Muziek kan hierom ook ondersteunend worden ingezet in de zorg op momenten dat iemand onrustig is. Bijvoorbeeld bij het ochtendritueel.
Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Mensen met NAH ervaren vaak problemen op het gebied van spraak en taal, concentratie, geheugen, motoriek en stemming. Gevoelens van depressiviteit, angsten en verwardheid komen vaak voor. Doordat al deze gebieden worden gestimuleerd bij het luisteren (en maken) van muziek, kan muziek een mooie bijdrage leveren bij het herstel en het verbeteren van het algehele welzijn. Gezongen teksten, melodie, ritme en tempo; alles zit in muziek om de spraak te stimuleren, herinneringen te activeren, spieren aan te spreken, angst te verminderen en emoties te verkennen en te uiten. Hierdoor kan muziek ook helpen bij het verwerken van de gevolgen de impactvolle gebeurtenis.
Lichte of zwaardere verstandelijke beperking.
In een wereld die soms erg overweldigend en moeilijk te begrijpen is voor mensen met een verstandelijke beperking is het luisteren naar lievelingsmuziek heel fijn. Emoties van blijdschap en verdriet kunnen geuit worden. De herkenning en de vaste structuren van de muziek zorgen voor een gevoel van veiligheid en houvast. Wanneer iemand moeite heeft met contact maken kan muziek een mooi middel zijn om zonder woorden toch momenten van contact te bevorderen. De spraak wordt gestimuleerd door mee te zingen en ook de motoriek wordt aangesproken door mee te bewegen. Ervaart iemand veel spanning? Dan kan muziek zorgen voor ontspanning.
Wanneer iemand thuis weinig muziek heeft meegekregen en daarna in een zorginstelling is gaan wonen, zijn ze vaak overgeleverd aan de muziek die gezamenlijk geluisterd wordt. Het kan dan zijn dat iemand niet weet welke muziek hij/zij nog meer mooi vind. Dit kunnen we samen gaan verkennen.