Aan de hand van vraaggesprekken, vragenlijsten en observaties breng ik in kaart welke muziek belangrijk is voor uw familielid/cliënt.
en stel ik zorgvuldig op maat gemaakte muzieklijsten samen. De vraaggesprekken voer ik met degene die het dichtste bij de desbetreffende persoon staan. Een familielid, een belangrijke vriend(in) en mogelijk ook een betrokken zorgmedewerker. Ik zoek naar de best passende manier om de muziek te beluisteren. Te denken valt aan een speaker, koptelefoon, cd’s of LP’s. Wat voor de een fijn is, hoeft namelijk niet te passen voor de ander. Elke sessie kijk ik weer opnieuw waar uw familielid/cliënt in het moment behoefte aan heeft. Activatie, ontspanning, veel muziekluisteren of juist herinneringen delen? Na de eerste drie sessies bekijken we of het een positieve bijdrage levert en of we er een vervolg aan geven.
Wanneer het passend en van waarde is, kan ik tijdens de sessies ook gebruik maken van instrumenten zoals de gitaar, piano, xylofoon of ander klein instrumentaria. Zo kan er vóór of sámen met uw familielid/cliënt muziek gemaakt en gezongen worden. Misschien heeft iemand een groot deel van zijn leven viool gespeeld? Ook dit kan een plek krijgen binnen de sessies.
Tijd en aandacht staan bij mij voorop. Wanneer het luisteren naar de muziek een positieve bijdrage levert aan het welzijn kan er ook gekeken worden of het luisteren naar muziek een plek kan krijgen binnen de dagstructuur. Indien gewenst kan ik mijn observaties, bevindingen en mogelijk advies delen in gesprek met andere zorgverleners en behandelaren en een bijdrage leveren aan een zorgplan.
Voor wie is het geschikt?
Bovenstaande werkwijze is van oorsprong gericht op ouderen met Alzheimer of dementie. Daarnaast richt ik mij ook op mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking.
Hoe lang duurt een sessie?
Ik reserveer één uur per persoon per sessie. Afhankelijk van iemands gemoedstoestand kan het zijn dat een sessie korter of soms ook iets langer duurt.