Intake
Nadat we kennis hebben gemaakt volgt er een vragenlijst om in te vullen. Deze vragenlijst brengt in beeld welke muziek belangrijk was, en is, in iemand leven: een muzikale biografie. Hierbij richt ik mij voornamelijk op de periode tussen de 15 en 25 jaar. Wanneer mogelijk, wordt de vragenlijst door de cliënt zelf ingevuld. Wanneer dit lastig is, is het fijn als de vragenlijst door diverse betrokkenen ingevuld wordt om zo tot een zo compleet mogelijk beeld te komen van welke muziek favoriet is. (bijv. partner, ouders, vriend(in), kind).

Het invullen van de vragenlijst is vaak erg leuk om te doen. Herinneringen komen boven, mooie gesprekken ontstaan. Misschien wordt er al naar de eerste muziek geluisterd of komen er platen en CD's tevoorschijn. Misschien weet je niet meer waar je het over kan hebben met je dierbaren omdat de woorden schaars zijn? Muziek kan dan een mooie ingang zijn om weer eens op een andere manier contact te maken.

Muziek bundelen
De vragenlijsten zijn voor mij het uitgangspunt om de persoonlijke muziek zorgvuldig te gaan bundelen in een playlist. In de sessies die volgen beluister ik de muziek samen met de cliënt. Ik observeer welke muziek een positief effect heeft en welke niet. Stap voor stap ontstaat een lijst van muziek die écht speciaal voor de cliënt is.

Samen zoeken we naar de best passende manier om de muziek toegankelijk te maken en te beluisteren. Te denken valt aan een telefoon met Spotify, cd’s of LP’s, een speaker of een koptelefoon. Wat voor de een fijn is, hoeft namelijk niet te passen voor de ander. Het doel wat we willen bereiken is hierbij het uitgangspunt.

Invulling van de sessies
Elke sessie kijk ik weer opnieuw waar de cliënt behoefte aan heeft. Activatie, ontspanning, veel muziekluisteren of juist herinneringen delen?
Wanneer het passend en van waarde is, kan ik tijdens de sessies ook gebruik maken van instrumenten zoals de gitaar, piano, xylofoon of klein instrumentaria. Zo kan er vóór of sámen met de cliënt muziek gemaakt en gezongen worden. Misschien heeft iemand een groot deel van zijn leven viool gespeeld? Ook dit kan een plek krijgen binnen de sessies. Tijd en aandacht staan bij mij voorop. Tijdens de sessies geef ik de cliënt zoveel mogelijk regie. Wanneer men afhankelijk is van de hulp van anderen wordt namelijk vaak ervaren dat ze zelf geen keuze meer hebben en hun mening niet meer telt. 


In de zorg
Wanneer het beluisteren van muziek een positieve bijdrage levert aan het welzijn kan er ook gekeken worden of muziek een plek kan krijgen binnen de dagstructuur. Indien gewenst kan ik mijn observaties, bevindingen en advies delen in gesprek met andere zorgverleners en behandelaren en een bijdrage leveren aan een zorgplan.

Per cliënt kan de vraag verschillen. Wat hopen we met de muziek te bereiken? Wat zijn de (on)mogelijkheden van de cliënt?
Ik pas mijn aanpak en aanbod hier altijd op aan. Dat vind ik juist het leukste om te doen. Lees hier meer over in het kopje 'Voor wie'.


Hoe lang duurt een sessie?
Ik reserveer één uur per persoon per sessie. Afhankelijk van iemands gemoedstoestand kan het zijn dat een sessie korter of soms ook iets langer duurt.

Waar vinden de sessie plaats?
De muziektherapie vindt plaats aan huis of in de zorginstelling in Den Haag.

 

Voor welke leeftijd is het passend?
Muziek is niet gebonden aan leeftijd. Mijn werkwijze ook niet. Daarom zijn alle leeftijden welkom bij mij., van jong tot oud. Ik pas mijn aanbod aan op ieder individu.